| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Plotorien portit

Page history last edited by Vizikahn 15 years, 9 months ago

Plotorien portit

 

Kun saavuimme väliasemalle, portti suljettiin perässämme. Porttimatkailu oli väliaikaisesti kielletty. Kukaan ei tiennyt miksi, mutta matkailijoiden joukossa kiersi huhu Plotorien, portinrakentajien, osuudesta asiaan. Ehkä ihmislajille myydyistä porteista oli takuu päättynyt. Kahden päivän päästä alettiin puhua siitä mitä tapahtuisi, jos porttijärjestelmä olisi suljettuna pidempään. Väliasema pyöri avaruudessa keskellä ei-mitään ja lähin asuttu planeetta oli kymmenen vuoden matkan päässä. Ilman porttia olimme jumissa tyhjyydessä. Väliasemaa ei oltu suunniteltu ylläpitämään satojen matkailijoiden pidempää oleskelua. Nukuimme makuupusseissa käytävillä. Vesi- ja ruokavarastot annosteltiin. Henkilökunta teki parhaansa pitääkseen järjestystä yllä, mutta kuumapäisimmät matkailijat täytyi eristää eläimille varattuihin häkkeihin. Henkilökunta tiedotti, että Maasta lähetetyissä viesteissä kehotettiin pysymään rauhallisina ja odottamaan. Viikon kuluttua kaikki alkoivat olla varmoja, ettei apua tulisi. Epäiltiin, että viestiyhteydetkin olivat poikki ja henkilökunta yritti pitää järjestystä yllä valheilla. Ehkä sota oli viimeinkin syttynyt. Ehkä kyseessä oli luonnonkatastrofi tai terroristi-isku. Joka tapauksessa olimme nyt omillamme. Tyttäreni halusi jo kotiin. Niin minäkin. Kehotin häntä syömään lautasensa tyhjäksi ja tuijotin pyramidin muotoista hyperavaruusporttia. Se näytti nyt pelkältä kuolleelta rungolta. Odotin sen romahtavan kasaan minä hetkenä hyvänsä.

 

 

Kolmannella viikolla tyttäreni sairastui. Kuume nousi, eikä hän suostunut syömään mitään. Vein hänet aseman ensiapuun. Hän sai lääkettä ja nukahti tutkimuspedille. Juttelin johtavan naislääkärin kanssa. Kaikki olivat tilanteen vuoksi jännittyneitä, mutta ilmassa oli jotain muutakin. Ensiavussa pyöri useita aseman porttiteknikoita ja portinvartijoita, jotka hoitivat matkaajien ja tavaroiden tarkastukset. Kerroin lääkärille, että mieheni oli neurokirurgi ja odotti tytärtään Cygnuksen siirtokunnassa. Lääkäri tunnisti mieheni nimen. Hän oli kerännyt kuuluisuutta Velar-eksoplaneetan dinosaurusapinoiden tutkimuksistaan. Kysyin häneltä porttijärjestelmän tilanteesta. Lääkäri huokaisi ja tuijotti käytävän ikkunasta avaruuteen. Lopulta hän sanoi, että tässä vaiheessa sen pystyi kai kertomaankin: porttijärjestelmä oli suljettu tarkoituksella. Hän kysyi, muistinko ennen porttijärjestelmän käynnistämistä käydyt keskustelut siitä, siirsikö portti todella ihmisen vai oliko kyseessä pelkkä kopiointi. Nyökkäsin. Porttien käynnistämisestä oli pian 60 vuotta, enkä ollut ajatellut asiaa pitkään aikaan. Silloin oli tehty selväksi, että Plotorien portit siirsivät, eivät kopioineet. Lääkäri kertoi, että se oli ollut virhe. Nyt oli saatu selkeät todisteet siitä, että portit tappoivat aidot ja rakensivat aina uuden kopion. Joka ikisellä siirrolla vanha olento kuoli ja uusi syntyi. Plotorit olivat tienneet tämän, mutta heidän käsityksensä kuolemasta oli niin erilainen, etteivät he välittäneet. Yhteisön säilyminen, levittäytyminen ja galakseja ylittävän liikennejärjestelmän ylläpito oli tärkeämpää kuin aitojen yksilöiden selviäminen. Maassa oltiin nyt eri mieltä. Portit pysyisivät kiinni toistaiseksi.

 

 

Istuin ensiavussa tyttäreni sängyn vieressä. Hän oli nyt kolme viikkoa vanha kuten minäkin. Jos pyramidit käynnistettäisiin uudelleen ja astuisimme niiden läpi, se olisi meidän kannaltamme itsemurha. Oliko sillä edes väliä? Kukaan meistä ei ollut aito. Emme voineet jäädä tänne. Portti oli ainoa tie ulos. Tilanne oli kerrottava kaikille, jotta he voisivat tehdä valintansa: jäädä asemalle odottamaan avaruusalusta tai astua porttiin. Lääkäri tuli tarkastamaan tyttäreni voinnin. Tila oli vakaa, mutta hän nukkui edelleen. Kysyin, oliko Maasta tullut uusia viestejä - mikseivät he jo käynnistäneet portteja? Lääkäri kertoi, että matkassa oli toinenkin mutka: portit eivät tehneet täydellisiä kopioita. Plotorien yhteisö oli kopioitujien yhteisö. Aidot kuolivat koko ajan ja kopioiden kopiot jatkoivat heidän elämäänsä, muuttuen taas uusiksi kopioiksi. Jokaisella kopiointikerralla kopioihin tuli pieniä vikoja. Yksikään kopio ei ollut täydellinen. Sadan porttimatkan jälkeen kopio oli jo silminnähden erilainen kuin aito. Plotorit olivat kuin geenejä ja porttijärjestelmä oli Plotorien evoluutio. Porttikaupan myötä ihmiset oli otettu osaksi Plotorien evoluutiota. Kysymys olikin nyt siitä, olivatko... kysymys oli siitä, etteivät porttien tekemät muutokset välttämättä olleet satunnaisia. Maassa väiteltiin asiasta. Toisten tutkijoiden mielestä muutokset kasaantuivat ja noudattivat tiettyä kaavaa. Saattoi olla, että aina kun kuljimme portista, muutuimme hieman enemmän Plotoreiksi.

 

 

Maan johtajat olivat yhteydessä Plotoreihin, mutta käsitteellisten esteiden ylittäminen oli osoittautunut hankalaksi. Plotorien ajattelu oli pohjimmiltaan niin erilaista. He eivät yksinkertaisesti nähneet ongelmaa, vaikka se muotoiltiin monta kertaa esimerkkien ja mallien avulla. Heille siirto oli kopiointi - niillä ei ollut eroa. Meidän ongelmamme asemalla olivat maanläheisempiä. Tarvitsimme ruokaa, lääkkeitä ja kyydin kotiin. Tilanne alkoi näyttää pahalta. Kaksi turistia oli jo kuollut, kymmenen oli hoidossa. Asemapäällikkö oli julistanut hätätilalain voimaan. Portinvartijoilla oli lupa vangita ihmisiä häkkeihin pienistäkin mielenilmauksista. Tyttäreni oli vaipunut koomaan. Ensiavun laitteistolla häntä ei pystynyt herättämään, mutta jos pääsisimme siirtokuntaan, herätys onnistuisi helposti. Lääkäri kertoi, että asemapäällikkö ja teknikot harkitsivat aseman vakausmoottoreiden ja portin energiakennojen modifioimista. Niiden avulla olisi mahdollista työntää asema liikkeelle staattisesta painovoimapisteestään ja ohjata se läheisen kaasujättiläisen kiertoradalle. Plotorien rengasalusten siirtoreitti kulki kaasujättiläisen kiertoradan kautta, ja jos sellainen sattuisi (hyvällä tuurilla) kulkemaan lähiaikoina, he voisivat nousta haaksirikkoisina alukseen. Matka kiertoradalle kestäisi neljä kuukautta, eikä onnistumisesta olisi mitään takuuta. Lisäksi, jos suunnitelma otettaisiin käyttöön, porttipyramidi siirtyisi pois takyoniverkon siirtolinjalta ja porttijärjestelmän ulkopuolelle. Portin uudelleenkäynnistys olisi mahdotonta. Jos tämä epätoivoinen yritys oli paras suunnitelma, voisimme yhtä hyvin kuolla paikallemme.

 

 

Kaksi päivää myöhemmin Maasta tuli virallinen tiedotus: porttijärjestelmä käynnistettäisiin uudelleen. Ilmoituksessa kerrottiin myös, minkä vuoksi portit oli suljettu. Tiedossa oli nyt, että portit tekivät jokaisella "siirrolla" 50% todennäköisyydellä Plotorimaisia muutoksia kopioon. Tiedote ei synnyttänyt asemalla paniikkia. Monet olivat jo koonneet suurimman osan tiedoista huhupuheista ja päätelleet loput. Muutaman tunnin kuluttua tiedotteesta portinvartijat kokoontuivat portille ja pyramidi avautui. Suurin osa jonotti porttiin, sillä muita vaihtoehtoja ei juuri ollut. Minäkin liityin jonon jatkoksi. Tyttäreni oli pakko päästä hoitoon. Jos emme astuisi porttiin, hän kuolisi; jos astuisimme, hän kuolisi jälleen, mutta ainakin hänen muistonsa eläisivät toisessa olennossa. Isä tarvitsi tytärtään ja vaimoaan. Meidän oli suoritettava viimeinen matka ja uhrattava itsemme synnyttääksemme uusia olentoja. Porttiin astuminen ei tuntunut miltään; sitä vain astui sisään kolmioon ja lakkasi olemasta. Silitin tyttäreni hiuksia ja nyökkäsin portinvartijalle... Cygnuksen siirtokunnassa pyramidista astui ulos nainen ja tytär. Mies juoksi heitä vastaan. He halasivat. Nainen kääntyi katsomaan porttia takanaan. Henkilökohtainen kuoleminen ja toisen olennon syntyminen ei tuntunut enää niin kauhealta. Saattoi olla, että hän oli tällä matkalla muuttunut. Ehkä hän oli jo niin Plotori, että ero siirron ja kopioinnin välillä alkoi hävitä hänen mielestään.

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.